Hond van de maand januari 2023: de Franse bulldog

Makkelijk herkenbaar en een van de rassen die de laatste jaren het meest aan populariteit heeft gewonnen, is de Franse Bulldog of liefkozend de Frenchie genoemd. Ze hebben Instagram, en onze harten, helemaal veroverd. Bekend als een aanhankelijk en speels ras, zijn deze gekke geweldige metgezellen voor degenen die een hond willen, maar niet de ruimte hebben voor een groot ras. 

Platte gezicht? Check! Vleermuisoren? Check! Klein formaat? Check! En groot karakter? Absoluut!

Makkelijk herkenbaar en een van de rassen die de laatste jaren het meest aan populariteit heeft gewonnen, is de Franse Bulldog of liefkozend de Frenchie genoemd. Ze hebben Instagram, en onze harten, helemaal veroverd. Bekend als een aanhankelijk en speels ras, zijn deze gekke geweldige metgezellen voor degenen die een hond willen, maar niet de ruimte hebben voor een groot ras. 

Dit ras met een groot aanpassingsvermogen kan in bijna elke woonsituatie leven, of je nu alleen woont, met kinderen, op het platteland of in een appartement. Het zijn onstuimige en energieke honden die zowel van een goede wandeling houden als van lekker luieren in huis. Frenchies mogen dan klein zijn, ze hebben een grote hondenhouding. 

Hoe herken je een Frenchie? 

Een van hun meest opvallende kenmerken zijn hun enorme oren, die de hond een alerte blik geven, in tegenstelling tot de sombere blik van hun familie de Engelse bulldog. Frenchies staan ook bekend om hun afgeplatte gezicht, een zogenaamd brachycephalisch gezicht, wat betekent dat ze kortere neusgaten hebben en een teveel aan zacht weefsel dat ademhalingsproblemen veroorzaakt. Daardoor snuiven en knorren ze ook, wat voor sommige mensen een deel van hun aantrekkingskracht is. Sommige Frenchies hebben meer uitgesproken rimpels dan andere, wat hun karakter alleen maar versterkt.
Deze kleine honden zijn zeer stevig gebouwd en zijn enigszins vooraan hun lichaam zwaar. Gemiddeld kan een Franse bulldog tot 14 kg wegen, bij reuen, terwijl teven tussen de 8-13 kg wegen. Frenchies zijn als de kleine familie van Engelse bulldogs en staan tussen de 24-35 cm.
Hun vacht is kort, glad en behoeft weinig borstelwerk. kleuren zoals: blauw, fawn, gestroomd, zwart, bont en merle. 

Tenslotte komen we bij hun staart: die varieert in lengte van een klein puntje tot enkele centimeters. De staart moet recht zijn en als ze kwispelen, zul je merken dat hun hele achterkant heen en weer zwaait. 

Hoe is hun karakter? 

Vriendelijk, maar enigszins onstuimig, verlangen deze honden naar aandacht en eisen die zelfs op. Het zijn speelse honden en ze passen prima in elke gezinssituatie, maar als je kinderen hebt, let er dan op dat je toezicht houdt op zeer jonge kinderen met de hond. Er kunnen ongelukken gebeuren en de Frenchie vergeet soms zijn eigen kracht tijdens het spelen. Ze schieten ook goed op met andere honden en katten, mits ze voorzichtig worden geïntroduceerd.

Omdat ze zoveel van hun mensen houden, zijn ze vatbaar voor verlatingsangst, dus zorg ervoor dat je de tijd opbouwt die je weg van je Frenchie doorbrengt en als je thuis bent, breng dan veel tijd met ze door. 

Het zijn onafhankelijke en eigenzinnige honden, wat ze een beetje lastig maakt voor mensen die voor het eerst een hond nemen. Laat u hierdoor echter niet ontmoedigen als je een Frenchie kiest als uw eerste hond. Als je voor het eerst een hond bezit, raad ik je aan regelmatig met uw huisdier naar een hondentrainingscursus te gaan of de hulp in te roepen van een trainer. Gelukkig zijn Frenchies, net als de meeste honden, gemotiveerd door voedsel. Maar te veel traktaties zijn ook niet goed voor hen, omdat overgewicht hun gewrichten kan belasten. 

Hoe verzorg ik een Frenchie? 

Vanwege hun korte neus en rimpels is het belangrijk dat je rekening houdt met het volgende. De rimpels moeten regelmatig worden schoongemaakt met speciale huisdierendoekjes, en gedroogd, om te voorkomen dat er gist en andere bacteriën gaan groeien. Dit kan anders leiden tot huidirritatie en nare geurtjes. 

Hun brachycephale gezicht betekent dat ze ademhalingsproblemen hebben, vooral bij warm weer en spelen. Houd de ademhaling van jou hond in de gaten. Als ze moeite hebben met ademhalen, breng ze dan naar een koelere plaats, geef ze veel water en laat ze rusten. Een ventilator of airco in de buurt kan helpen om de lucht rond de hond te laten circuleren. Kijk hier voor symptomen van hitte-uitputting

De verzorging van een Frenchie is gemakkelijk, omdat de vacht kort is, maar ze verharen wel. Omdat de haren kort zijn, hebben ze de neiging zich in te graven in stoffen en zijn ze soms moeilijk te verwijderen. Een snelle borstelbeurt eenmaal per week met iets als de zoom groom of equigroomer verwijdert de dode haren. 

Wat is de geschiedenis van het ras? 

Kantarbeiders uit Engeland die tijdens de industriële revolutie ontheemd waren, vestigden zich in Normandië. Met hen kwam een verscheidenheid aan honden, waaronder ook kleinere variaties van de Engelse bulldog, bekend als de Toy Bulldog. De Fransen leken de kleinere Bulldogs erg leuk te vinden en fokkers in Engeland begonnen Bulldogs te sturen die niet aan de rasstandaarden voldeden, zoals te klein zijn of rechtopstaande oren hebben. Er was zo'n vraag naar de handel in Toy Bulldogs dat er in 1860 in Engeland nauwelijks meer over waren. 

Geleidelijk aan, en door selectief fokken, werden de kleinere Bulldogs hun eigen ras en werden ze de Bouledogue Français genoemd. Door terriërs aan de mix toe te voegen, hielden ze de oren van de Franse Bulldog recht en groot. Uiteindelijk weken ze genoeg af van hun oorspronkelijke Bulldog-wortels dat ze als hun eigen ras werden beschouwd. 

Anna Maria Sacher met haar Franse Bulldoggen, 1908 | Publiek domein VS

In Frankrijk waren Franse bulldogs populair onder vrouwen uit de hogere kringen, kunstenaars, schrijvers en modeontwerpers. Hun populariteit verspreidde zich over West-Europa en in 1885 werden ze overgebracht naar Noord-Amerika. In 1896 werd het ras getoond op de Westminster Kennel Club Dog Show.

Vanwege het verzet van de Bulldog en de Miniature Bulldog (de nieuwe naam van de Toy Bulldog) liefhebbers, werd het ras pas in 1905 beschouwd als een apart ras van de Engelse variëteit. De Franse Bulldog kreeg zijn moderne naam in 1912.

 Frenchies zijn nog steeds een populair ras, en in 2020 was het de op één na meest geregistreerde hond in het Verenigd Koninkrijk. Hun recente populariteit brengt wel problemen met zich mee, want deze honden kunnen zich bijna niet op natuurlijke wijze voortplanten, waardoor kunstmatige inseminatie nodig is, en ongeveer 80% van de pups wordt geboren via een keizersnede. Dit maakt het ras erg duur. Sommige honden hebben vanwege hun brachycephale gezicht ook een operatie nodig om hun luchtwegen te openen en overtollig zacht weefsel te verwijderen. Dit zijn allemaal dingen om in gedachten te houden als je overweegt een Frenchie aan te schaffen. Veel dierenverzekeraars zullen meer aanrekenen voor een hond met brachycephalie en luchtvaartmaatschappijen zijn huiverig om ze te vervoeren vanwege hun ademhalingsproblemen tijdens vluchten.

Al met al is de Franch Bulldog een leuke, aanhankelijke kleine hond en een geweldige metgezel. 

Trainbaarheid🐾🐾 / 5
Energie niveau🐾🐾🐾 / 5
Vacht verzorging🐾 / 5
Omgaan met kinderen🐾🐾🐾🐾 / 5
Gezondheidsproblemen🐾🐾🐾🐾/ 5

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Brachycephaly
https://www.akc.org/expert-advice/dog-breeds/brachycephalic-dog-breeds/
https://dogtime.com/dog-breeds/french-bulldog#/slide/1
https://www.akc.org/dog-breeds/french-bulldog/
https://www.britannica.com/animal/French-bulldog
https://www.hillspet.com/dog-care/dog-breeds/french-bulldog
https://en.wikipedia.org/wiki/French_Bulldog

Houdt u van Frenchies? Bekijk onze Frenchie gerelateerde producten

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_BENederlands (België)